Te hoge werkdruk

Te hoge werkdruk

Als je aan het begin van de werkdag al weet, dat je je werk ook deze dag niet af gaat krijgen, kan dit een teken zijn dat ook jij last hebt van een te hoge werkdruk. Maar wat is werkdruk nu eigenlijk? En wanneer is die werkdruk dan te hoog? In deze blog ga ik hier dieper op in.

Werkdruk, wat is dat eigenlijk?

Werkdruk is de druk die je ervaart om jouw taken op een bepaald niveau in een bepaalde tijd af te hebben. Je ervaart deze werkdruk, omdat je deze taken dan moet afhebben. Je hebt hier simpelweg geen keuze in.

Te hoge werkdruk

Je ervaart een te hoge werkdruk, als je te weinig tijd hebt om die taken af te hebben. Ook kan je een te hoge werkdruk ervaren, wanneer je niet de mogelijkheid krijgt zelf te bepalen hoe je jouw taken afrondt. Als het voor jou bijvoorbeeld onduidelijk is welke taken je moet afronden, kan dit ook extra werkdruk geven.

Invloed van privéleven

Ook kan je door problemen in jouw privéleven minder goed belastbaar zijn, waardoor je sneller werkdruk ervaart. Je kan je bijvoorbeeld minder goed concentreren tijdens het werken, omdat je blijft piekeren over problemen thuis. Denk bijvoorbeeld aan schulden of relatieproblemen. Daardoor ben je minder belastbaar en ervaar je sneller een te hoge werkdruk.

Risico’s van een te hoge werkdruk

Een te hoge werkdruk wordt vaak in één adem genoemd met een burn-out. Niet zo gek als je bedenkt, dat als je langere tijd onder een te hoge werkdruk werkt, je een groot risico loopt lichamelijke en psychische klachten te ontwikkelen. Denk daarbij aan klachten als slecht slapen, vermoeidheid, een gejaagd gevoel, vergeetachtigheid en duizeligheid.

Vermijd negatieve gedachtes

Als je een te hoge werkdruk ervaart, gaat dit vaak gepaard met negatieve gedachtes als “had ik dit nu maar anders gedaan”, “waarom lukt het mij niet en die ander wel” en “als ik maar niet weer faal vandaag”. Deze gedachtes maken je het alleen maar moeilijker. Realiseer je dat het hier gaat om gedachtes en niet om feiten of gebeurtenissen. Dit soort negatieve gedachtes loslaten, zodat je de werkdruk feitelijk gezien voor jezelf kan onderzoeken, kan een goede eerste stap zijn in het adequaat omgaan met een te hoge werkdruk.

Omgaan met een te hoge werkdruk

Als je in loondienst werkt, kan je met jouw werkgever het gesprek aangaan. Zo kan je bespreken wat bijdraagt aan jouw werkdruk en wat hieraan veranderd zou kunnen worden. Als freelancer of zelfstandig ondernemer, is het aan jouzelf om te onderzoeken wat je binnen jouw werkzaamheden zou kunnen veranderen, waardoor je minder werkdruk ervaart.

Plan opstellen om jouw werkdruk te verlagen

Blijf je een te hoge werkdruk ervaren ondanks dat een en ander al veranderd is? Denk dan eens aan gesprekken met een coach. Ik kan als coach bijvoorbeeld samen met jou een analyse maken van de factoren die bijdragen aan een te hoge werkdruk. Vervolgens kunnen we een plan opstellen om jouw werkdruk te verlagen, waar jij direct mee aan de slag kan gaan zodat je je snel beter voelt.

Related Posts

Join Our Newsletter